Tagadhatatlanul kijelenthetjük, a május a szerelem mellett az ízek hónapja is.
Miért is mondom mindezt? Na várjunk csak… ha visszatekintek az elmúlt hetekre, a hazai gasztrorajongók tömege igazán örülhetett, hiszen fesztivál hegyeken lehetett találkozni az új ízekkel és Locavore funokkal, termelőkkel…
A napsütés megérkeztével kíváncsi voltam, a nyári frissítők között mennyire kap hangsúlyt a bor, így körbejártam én is a gasztro centrumokat, egyrészt nehogy kimaradjak valamiből, másrészt pedig első kézből kapjam meg a hőn áhított választ.
Személy szerint én a frissítő borokat előnyben részesítem, de hát ízlések és pofonok. Gasztrotúrám végeredménye pedig igencsak engem igazolt.
Kijelenthető tehát, hogy az új ízélményeket kedvelők bor fogyasztók is egyben? Mini kutatásom szerint igen! (de hát ez ugye abszolút szubjektív). Régi egyetemista barátok, kollégák és persze kedvenc Józsi bácsim szerint is - “Nincs felemelőbb érzés, mikor egy bor zamata és a kóstolt ízélmény találkozik és egyensúlyban van”… Igazi orgia, nem igaz? Persze, hogy ízben és élményben…
Aminek külön örültem, hogy Locavore volt az összes esemény… És még nem is tudtak róla… De hát ezért vagyunk, nem igaz?
De tekintsünk egy kicsit távolabb… Európa egyik leglocavore-abb vidéke a mediterrán tájak és kultúrák, ebben szerintem megint egyetérthetünk. Így tehát, ha ízekről beszélünk, nem is mehetnénk máshova, mint az olasz konyha bölcsőjébe…
Az egyik kedvenc helyem Toszkána… És itt álljunk meg egy kicsit… ha Locavore, akkor a helyi termelők és kedvenc fogásaink mellett a művészeket is megemlíthetjük, hiszen őket is a helyi sajátosságok ihlették a mai nap is csodált remekművek alkotásánál. Nem kell messzire menni, hiszen a végelláthatatlan napraforgó mezők és van Gogh garantáltan meghozza az étvágyat és még a tökéletes bort is igyekszem felkutatni hozzá.
Szemünk előtt megelevenedik a képeslapok látványa, a szívet melengető feeling - az aranyló napfény, a szőlőtőkék gyümölcstől roskadozó végtelen sorai, a csúcsos jegyenyefák között kanyargó hosszú fasor, ami a birtokhoz vezet. A birtokhoz, ahol autentikus Locavore eszközökkel a toszkán szőlők érnek, és válnak igazi borcsemegévé… ahol a szőlőszemből csodás ízű, isteni nedű válik, ami keresetté teszi ezeket a borfajtákat az egész világon…
Az ellenállhatatlan ízek ritka fogásokkal társítva? Bocelli zenéjét hallgatva már érzem is az ízeket! Ti hogy vagytok ezzel?
És hogy kerül egy budapesti prémium étterem a látótérbe? Egy különleges eseménnyel, melyet a sok gasztrorendezvény mellett feltétlen próbáljatok ki. Hogy mikor? Május 22-én, nyáresti hangulatban, Budapest panorámájával körítve miénk lehet az ízélmény, a toszkán borízlelő, a borkóstoló, a borválogató gourmet gasztroest…
Tehát kalandra fel, május 22-én találkozunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.