2014. november 20., csütörtök

Locavore határon túl…

A Locavore filozófia és hitvallás nem újkeletű dolog a világon, de főleg Nyugat - Európában terjedt el az utóbbi években. Amerikában már régóta hódolnak a szokásnak, de itthon is megfigyelhetjük a nem tudatos “Locavore-létet”.
Néhány érdekességre bukkantam az utóbbi időben tett online barangolásaim során. 
Tudtad, hogy a New Oxford Dictionary íróinak döntése szerint 2007-ben az év szava a “locavore” volt? 
Egy másik érdekesség is felkeltette érdeklődésemet, mely szerint a vásárlók több, mint 70%-a hajlandó többet fizetni a helyi termelők alapanyagaiból készített ételekért és hajlandóak mindezért utazni is. A teljes cikket itt találjátok: 

Az elmúlt hetekben többször jártam a környező országokban és minden lehetőséget megragadtam arra, hogy kikérdezzem vendéglátóimat, ők hogyan gondolkodnak erről. Voltak akik szimplán annyit fűztek hozzá, hogy szeretik tudni, miből készül kedvenc fogásuk, voltak azonban olyan fanatikusok is, akik magát a termelőt is meglátogatták. 
A legnagyobb élményben akkor volt részem, mikor prágai látogatásom során a vasárnapi piacot fürkészve a sajtos pultnál azzal a cheffel találkoztam, akinél előző nap vacsoráztunk. Nagyokat nevettünk a véletlen szituáción és ami legjobban meglepett, az a személyes kapcsolat, amivel fent nevezett chefünk és a sajtos bácsi ápolt már régóta. Ezalatt a nem több, mint 15 perc alatt többet tudtam meg róluk, mint egy átlagos vagy prémium étterem részletgazdagon és profin tálalt menüjéről. 
Ha tovább keressük a Locavore hagyományait külföldön, egy biztos, hogy célzottan tudunk éttermet választani. Ha például New Yorkban jársz, a legjobb Locavore éttermeket kidobja a google… 


A németeknél is nagy hagyományai vannak ennek, hiszen egy-egy tartomány specialitásait a lokális gasztro helyek is átveszik. Nem kell messzire menni, elég ha csak a sörre gondolunk. Az olaszoknál is megvehetjük úton-útfélen a helyi olivaolajat és az éttermek “portékájukat” is így kínálják az utcai forgatagban, büszkén megnevezve, honnan is származik pl. a sokak számára kedvelt mozarella. 


Végül arra jutottam, hogy van hova fejlődnünk itthon is, hiszen a vágy a helyes választására nálunk is megvan és több étteremben is megtaláljuk ennek eredményeit, de tudatosan még nem e szerint cselekszünk, hiszen döntéseinknél elsősorban az ár számít!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.