Sokat utaztam a világban és jártamban, keltemben mindig találkoztam érdekes emberekkel. Olyanokkal, akiken keresztül jobban megismertem az adott kultúrát, olyan helyekre jutottam el, ahova egyszerű túristaként nem lett volna alkalmam. Sok, közösen eltöltött vacsora, kávézás és közös program során rájöttem arra, hogy egy országot vagy népcsoportot egyik legjobban konyhaművészete jellemez, így különös figyelemmel kerestem a gasztro pillanatokat.
A piacok hangulata és nyűzsgése rajongással tölt el a mai napig , az árusok reggeli szertartásai, készülődései és a vásárlók, sokszor tanácstalan bóklászása különös hangulatot áraszt.
A piacok hangulata és nyűzsgése rajongással tölt el a mai napig , az árusok reggeli szertartásai, készülődései és a vásárlók, sokszor tanácstalan bóklászása különös hangulatot áraszt.
A helyi termelőkkel, árusokkal sokat beszélgettem, és felfigyeltem egy különös, már-már roppant egyszerű tényre… Külföldön, de szerencsére már itthon is, a gasztronómiában elterjedt a helyi őstermelőkkel való együttműködés.
Az éttermek, pl. a francia riviérán vagy Amerikában már-már versenyeznek, kinek van jobb beszállítója és a vendégek is fokozottan figyelnek étterem választásaiknál arra, hogy döntéseik célpontjának ételei milyen alapanyagokból készülnek. Természetesen mindennek gazdasági és kereskedelmi hatásai is vannak, de a tudatos táplálkozás terjedésével együtt maga a filozófia az, aminek népszerűsítése a legfontosabb feladat.
Gasztro rajongóként magam is előtérbe helyezem azokat a helyeket, ahol ismerem a séfet vagy tudom, hogy az alapanyagok frissek. Számos hazai termelő, kézműves termék létezik már Magyarországon is, melynek nagy hagyományai vannak az országban és a divatnak köszönhetően ez már napi téma is a lakosság, de főleg az egészségtudatos emberek körében. Hál’istennek léteznek már olyan fesztiválok is, amik mindezt előtérbe helyezik, de az általános kézművességnél sajnos megáll ez a kezdeményezés.
Ezért indítottam ezt a blogot, hogy törekedjek arra, hogy a Locavore néven külföldi körökben már elterjedt filozófiát itthon népszerűsítsem és a követők táborát, legyen az gasztro szolgáltató vagy felhasználó.
Remélem hasznos lesz mindenkinek az olvasmány és egyre többen a Locavore filozófia szerint élik majd mindennapjaikat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.